Alo, Bruxelles – Măsurile UE împotriva traficului de ființe umane

Corina Sabău, 05.07.2024

Traficul de persoane rămâne o amenințare gravă în Uniunea Europeană (UE), în pofida progreselor înregistrate în ultimii ani în vederea combaterii sale.

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a participat la reuniunea Rețelei UE a Coordonatorilor și Raportorilor Naționali privind traficul de ființe umane. În discursul său, aceasta a subliniat că traficul de persoane – o a doua sursă de profituri ilicite din crimă organizată după traficul de droguri – ar trebui pedepsit ca atare în toate statele UE.

Comisarul pentru Afaceri Interne a arătat că „numai anul trecut, la nivel mondial, rețelele de trafic de persoane au avut un profit ilicit de mai bine de 200 de miliarde de dolari. Încercăm la nivelul UE să stopăm, să atenuăm această situație, care favorizează nepedepsirea infractorilor, prin noi măsuri care protejează victimele și au în vedere recuperarea prejudiciului. Vom confisca instrumentele prin care operează traficanții, le vom confisca bunurile și profitul obținut din activitatea de trafic de persoane.

Vom face tot ce este posibil să incriminăm în întreaga UE folosirea cu bună știință a serviciilor oferite de victimele traficului de persoane. Până acum, folosirea lor a fost incriminată doar pe teritoriul câtorva state membre. Suntem, însă, în momentul în care ne apropiem de stabilirea tuturor practicilor necesare care să combată fenomenul.” Ylva Johansson a continuat, subliniind că printre cei mai vulnerabili rămân femeile și copiii ucraineni.

În fiecare an, în UE sunt înregistrate peste 7.000 de victime ale traficului de persoane, însă cifra reală este probabil mult mai mare, deoarece multe victime rămân nedeclarate. În 2011, deputații europeni au adoptat Directiva privind combaterea traficului de persoane pentru a proteja și sprijini victimele și pentru a pedepsi traficanții. Aceasta urmărește prevenirea traficului și admite că, întrucât femeile și bărbații sunt traficați adesea în scopuri diferite, măsurile de asistență și sprijin ar trebui să fie adaptate în funcție de gen. Formele de exploatare au evoluat în ultimii ani, iar traficul s-a mutat tot mai mult în mediul online.

Recent, invazia rusă a Ucrainei a generat un exod masiv de femei și copii, creând astfel noi oportunități pentru organizațiile criminale. În acest context, în decembrie 2022, Comisia Europeană a propus întărirea normelor UE de combatere a traficului de persoane.

Parlamentul a adoptat o poziție cu privire la această propunere și este gata să înceapă negocieri cu statele UE. Deputații europeni lucrează, de asemenea, la elaborarea unor norme care să împiedice introducerea pe piața UE a produselor fabricate prin muncă forțată. Proiectul de regulament ar urma să ofere un cadru prin care să se poată investiga utilizarea muncii forțate în lanțurile de aprovizionare ale companiilor.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Ylva Johansson (Photographer: Alexis HAULOT Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

 

Sari la conținut