Alo, Bruxelles – Jurnalismul, bastion al democrației

Ana-Maria Cononovici, 04.11.2024

Situația actuală a mass-media și locul ei în societate au fost punctul central al seminarului „Un bastion al democrației: ajutând jurnalismul să supraviețuiască și să prospere”, organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE) la Bruxelles în a doua parte a lunii octombrie, în cadrul programului #ConnectingEU2024.

 

Având în vedere că, încă, în unele țări, jurnaliștii se confruntă cu intimidare, hărțuire, atât online, cât și offline, numai pentru că își respectă profesia, Oliver Röpke,  președintele Comitetului Economic și Social European, a afirmat că 756 de cazuri de încălcare a libertății presei au fost raportate în UE și în țările candidate, doar în prima jumătate a acestui an. El a adăugat că „aproape un sfert dintre aceste incidente au avut loc online, implicând hărțuire, hacking și creșterea tacticilor de discreditare. Trebuie să rămânem vigilenți și să ne angajăm să consolidăm protecția jurnaliștilor, în special a celor implicați în reportaje de investigație. O concluzie cheie din Raportul privind statul de drept este nevoia continuă de mecanisme mai puternice pentru a proteja jurnaliștii de interferențe politice și intimidare. Noi, Uniunea Europeană, trebuie să milităm pentru crearea și consolidarea unor astfel de mecanisme – nu doar în interiorul granițelor noastre, ci și în țările candidate. Libertatea presei nu respectă granițele și nici eforturile noastre de a o proteja.”

Mai mult decât atât, Eurobarometrul din 2023 semnala că 38% dintre cetățenii europeni consideră informațiile false sau incorecte drept cea mai mare amenințare a democrației.

În acest sens, Președintele Comitetului Economic și Social European a subliniat:

„Cetățenii europeni au dreptul de a face alegeri în cunoștință de cauză pe baza unor informații concrete. Este responsabilitatea noastră să creștem gradul de conștientizare, să consolidăm reziliența socială și să dăm putere cetățenilor noștri să evalueze critic informațiile pe care le consumă.

Statisticile vorbesc de la sine. Aproximativ jumătate dintre cetățenii UE consideră că accesul la informații corecte este unul dintre cele mai importante elemente ale alegerilor libere și corecte. În țări precum Grecia și Ungaria, 30% dintre cetățeni raportează că sunt expuși frecvent la dezinformare și la știri false. Aceste cifre ar trebui să ne preocupe pe toți. Pe măsură ce ne confruntăm cu această provocare în creștere, trebuie să continuăm să milităm pentru jurnalism responsabil, alfabetizare digitală și cadre de reglementare care abordează răspândirea informațiilor false.”

Toate informațiile și dovezile prezentate la Seminarul „Un bastion al democrației: ajutând jurnalismul să supraviețuiască și să prospere”, organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE) la Bruxelles se vor regăsi și într-un nou Raport al instituției europene.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Oliver Röpke (©European Union, 2024 Source: EC – Audiovisual Service/ Photographer: Lukasz Kobus).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut