Steliu Lambru, 08.11.2024
Pentru a contracara efectele dezastrelor naturale, în 2001 Uniunea Europeană a creat mecanismul european de protecție civilă. Recentele inundații din Spania sunt în atenția liderilor europeni care sunt gata să-l activeze.
Inundațiile recente din regiunea Valencia, Spania, au cauzat victime și numeroase daune, așa cum au relatat cele mai multe mijloace de informare în masă. Bilanțul victimelor este cel mai mare din ultimele decenii în țara iberică, iar suferințele spaniolilor loviți de furia apelor a stârnit imediat reacția instituțiilor europene.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că UE este pregătită să ajute Spania, afirmație întărită de Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „În termeni de asistență, până acum am fost în contact cu autoritățile spaniole în decursul ultimelor zile. Ceea ce ne-au cerut a fost activarea sistemului de sateliți Copernicus, astfel că am transmis câteva imagini din satelit la rezoluție înaltă și autoritățile spaniole le pot folosi, astfel, pentru a-și planifica eforturile de pe teren, pentru a evalua daunele produse de inundații și a planifica, pe această bază, ce trebuie făcut pentru a salva oameni. Acum, un alt instrument pe care îl avem la dispoziție este, firește, mecanismul european de protecție civilă care încă nu a fost activat. Dar, bineînțeles, dacă o asemenea cerere va veni, suntem pregătiți complet pentru a mobiliza asistență pentru Spania.”
Mecanismul european de protecție civilă, înființat în 2001, permite atât țărilor membre ale spațiului Uniunii, cât și celor din afara lui, să intervină pentru situații de urgență dintr-o țară care a suferit un dezastru natural. În afara intervenției, mecanismul își propune să folosească experiențele trecute pentru a preîntâmpina dezastre viitoare.
Așadar, Mecanismul european de protecție civilă are acum 35 de membri, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus alte 9 țări europene nemembre. Sunt considerate urgențe dezastrele naturale, cum ar fi incendiile forestiere, cutremurele, inundațiile, epidemiile, și dezastrele produse de oameni, precum poluarea, accidentele industriale și conflictele care pot duce la dezastre.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (European Union, 2024, Copyright Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Jennifer Jacquemart).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.