Alo, Bruxelles – Inteligența artificială (IA), în dezbatere la Parlamentul European

Corina Sabău, 11.09.2023

Abordarea Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește inteligența artificială urmărește stimularea cercetării și capacitatea industrială, asigurând în același timp respectarea drepturilor fundamentale. Pentru a contribui la construirea unei Europe reziliente pentru deceniul digital, cetățenii și întreprinderile ar trebui să se poată bucura de beneficiile IA și să se simtă în siguranță și protejați. Strategia europeană vizează transformarea UE într-un centru mondial pentru IA și asigurarea faptului că IA este de încredere și centrată pe factorul uman.

Dragoș Tudorache, europarlamentar Renew Europe și, Președinte al Comisiei speciale pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA) din Parlamentul European, este de părere că „dezbaterea despre Inteligența Artificială generativă este mai mult despre valori decât despre tehnologie și că asistăm acum la o dezvoltare exponențială a acestei tehnologii, care va avea un impact masiv asupra întregii lumi, devenind în curând integrată de către milioane de companii și afectând miliarde de oameni. (…) Este, fără îndoială, cea mai disruptivă și mai importantă tehnologie din istoria noastră până în prezent. Când ne uităm la valorile noastre, pe care deseori le considerăm ca fiind de la sine înțelese, contează modul în care le scriem acum în istorie. De aceea, convergența globală cu privire la IA generativă trebuie să fie condusă de noi și de cei care ne împărtășesc valorile. (…) Trebuie să facem apel la cei care sunt încă indeciși, la cei care împărtășesc modelul democratic, dar sunt în același timp tentați și de o utilizare autoritară a tehnologiei. Trebuie să ne străduim să aducem toate aceste țări la masă, astfel încât istoria pe care o scriem pentru oamenii care urmează să se nască să rămână aceea a unei lumi care se bazează pe demnitate umană, libertate, democrație, egalitate, statul de drept și drepturile omului.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Europarlamentar Dragoș Tudorache (sursa foto: Copyright© European Union, 2021 –  EP / Riccardo PAREGGIANI)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut