Steliu Lambru, 28.07.2023
La finele lunii aprilie a anului 2023, Comisia Europeană lansa prima licitație internațională comună pentru achiziția de gaze naturale în cadrul Platformei Energetice a Uniunii Europene. Războiul Rusiei în Ucraina a fost factorul declanșator al acestei noi inițiative comune, dar el nu este singura explicație. Anunțul din primăvară se înscria, așa cum afirmă vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, într-o etapă istorică deoarece „pentru prima dată, ne folosim de greutatea economică colectivă a UE pentru a ne spori securitatea energetică și pentru a face față prețurilor ridicate la gaze”.
După două luni, la sfârșitul lunii iunie, a doua licitație de achiziții a fost lansată, având rezultate pozitive. Comparativ cu prima licitație pentru un volum total de aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, la cea de-a doua licitație solicitarea a fost cu 4 miliarde de metri cubi mai mult, adică aproximativ 16 miliarde. Ofertele din partea a 25 de furnizori au depășit cele mai optimiste așteptări. Livrările vor începe în luna august 2023 și se vor încheia în luna martie 2025, cu o durată de 20 de luni. La cea de-a doua licitație, oficialul european citat a arătat în ce a constat succesul cererii Uniunii, a modelului pe care blocul european îl practică și pe care l-ar dori extins:
„Rezultatele pozitive ale acestei licitații arată că există o nevoie și o valoare adăugată clară în unirea tuturor forțelor, grupând cererile noastre și funcționarea împreună pentru a garanta rezerve de gaz stabile și susținute pentru piața Uniunii Europene. Vom găzdui o a treia licitație de achiziții după vacanța de vară și vom lua în considerare din nou să îmbunătățim suplimentar sistemul pe baza reacțiilor pe care le vom primi. Acum este important să ne asigurăm că un model care funcționează poate fi un model care rămâne. Mai mult decât să organizăm următoarea rundă de licitație pentru achiziția de gaz, cred că ar trebui să fim siguri că platforma de energie a Uniunii Europene și a mecanismului comun de achiziție vor fi menținute astfel încât noua piață să devină un punct de întâlnire regulat pentru furnizori și industria europeană.”
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Maros Šefčovič (Copyright European Union, 2022), Source: EC / Photographer Jan Handrejc.
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.