Alo, Bruxelles – Fructe, legume, lapte în școli: PE cere mai mulți bani și mai puțină birocrație

Corina Sabău, 31.05.2023

Elevii Uniunii Europene trebuie să beneficieze de mâncare de calitate la prețuri corespunzătoare și nu achiziționată, ca până acum, după principiul “cel mai ieftin câștigă licitația”.

Într-o rezoluție adoptată recent, eurodeputații solicită mai multe resurse financiare și simplificarea programului UE de distribuție de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli. În ciuda cererii ridicate a școlilor din unele state membre de a participa la program, bugetul limitat a împiedicat acest program să ajungă la mai mulți elevi, avertizează deputații.

Raportul mai cere achiziționarea produselor distribuite în școli de la fermieri locali, aflați în proximitatea unităților școlare, și extinderea perioadei contractuale, pentru asigurarea predictibilității în sector și a continuității programului. Alte cerințe menționate în raport sunt posibilitatea renegocierii prețurilor din contractele deja încheiate și un buget mai mare pentru măsurile educaționale care însoțesc distribuția de alimente, de asemenea, posibilitatea fuzionării programului european cu alte inițiative la nivel național sau local, pentru a crește numărul beneficiarilor și cantitatea de hrană distribuită, venind în ajutorul copiilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială.

 

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

 

Foto: Carmen Avram, © European Union 2022 – Source : EP / Photographer: Eric Vidal

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut