Alo, Bruxelles – Exploatarea prin muncă a copiilor, interzisă în Uniunea Europeană

Corina Sabău, 26.07.2023

În 2020, 160 de milioane de copii munceau în întreaga lume, iar jumătate dintre ei erau supuși muncilor periculoase, trage un semnal de alarmă Uniunea Europeană, care se angajează ca până în 2025 să pună capăt exploatării copiilor. Parlamentul European lucrează la reguli care să interzică vânzarea produselor realizate ca rezultat al exploatării prin muncă a copiilor. Norme separate vor determina întreprinderile să monitorizeze operațiunile furnizorilor și distribuitorilor pentru a combate o eventuală exploatare a minorilor.

Anna Cavazzini, europarlamentar, a declarat că „anual, mărfuri importate în valoare de 50 de miliarde de Euro sunt realizate din munca copiilor. Și se estimează că 160 de milioane de copii sunt angajați. (…) Pentru a îmbunătăți condițiile, a schimba circumstanțele și pentru a scoate familiile copiilor care muncesc din sărăcie, avem nevoie de sprijin și cooperare pentru dezvoltare. Munca minorilor și în special munca forțată a copiilor contribuie și la dumping-ul social. De aceea, trebuie să creștem costurile economice ale companiilor care îi exploatează pe cei mai vulnerabili. Răspunsul este o interdicție puternică și eficientă a importului de produse fabricate prin muncă forțată.”

Uniunea Europeană atenționează că milioane de copii riscă, din cauza consecințelor crizei economice, să rămână angrenați în muncă, numărul lor fiind în creștere. Strategia Uniunii Europene vizează consolidarea legislației și intensificarea controalelor. Totodată, protecția copiilor joacă un rol-cheie în noua strategie a UE 2021-2025 privind combaterea traficului de ființe umane, deoarece copiii care sunt victime ale exploatării prin muncă pot fi, în același timp, și victime ale traficului de persoane.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: www.pixabay.com.

Sari la conținut