Alo, Bruxelles – Evaluări de risc în domeniile tehnologice critice

Corina Cristea, 29.11.2023

 

Comisia Europeană a adoptat o Recomandare privind domeniile tehnologice critice pentru securitatea economică a Uniunii: semiconductori avansați, inteligență artificială, cuantică și biotehnologii.

Astfel, strategia europeană de securitate economică se bazează pe o abordare fundamentată pe trei piloni: promovarea bazei economice și a competitivității UE, protecție împotriva riscurilor, respectiv parteneriatul cu cât mai multe țări pentru a aborda preocupările și interesele comune.

Strategia stabilește o serie de acțiuni care trebuie întreprinse pentru a trata riscurile la adresa rezilienței lanțurilor de aprovizionare, cele la adresa securității fizice și cibernetice a infrastructurilor critice, riscurile legate de securitatea tehnologiei și scurgerile de tehnologie și, nu în ultimul rând, acelea privind armonizarea dependențelor economice sau de constrângere economică.

La 20 iunie 2023, Comisia și Înaltul Reprezentant au adoptat Comunicarea comună privind Strategia europeană de securitate economică, iar, recent, decurgând din acest document, Comisia a adoptat o Recomandare privind domeniile tehnologice critice pentru securitatea economică a Uniunii.

Vera Jourova, Vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență, a subliniat că „tehnologia se află, în prezent, în centrul competiției geopolitice și Uniunea Europeană vrea să fie un jucător, nu un loc de joacă. Și, pentru a fi un jucător, avem nevoie de o poziție unită a UE, bazată pe o evaluare comună a riscurilor. Pentru aceasta am elaborat o listă a domeniilor tehnologice critice pentru securitatea economică, selectate pe baza a trei criterii: primul – natura transformatoare a tehnologiei, al doilea – riscul fuziunii civile și militare și al treilea – riscul ca tehnologia să fie utilizată în încălcarea drepturilor omului.  În baza acestora, astăzi, lansăm evaluări colective de risc, împreună cu statele noastre membre, în patru domenii tehnologice critice pentru securitatea noastră economică: tehnologii de semiconductori avansați, tehnologii de inteligență artificială, tehnologii cuantice și biotehnologii. Cu această abordare, vom rămâne un partener global deschis și previzibil, dar unul care își cultivă avantajul tehnologic și abordează dependențele sale. Piața noastră unică va deveni mai puternică ca rezultat în toate părțile sale.”

Totodată, a adăugat Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, „trebuie să ne monitorizăm în permanență tehnologiile critice, să ne evaluăm expunerea la riscuri și – după cum este necesar – să luăm măsuri pentru a ne păstra interesele strategice și securitatea. Europa se adaptează la noile realități geopolitice, punând capăt erei naivității și acționând ca o adevărată putere geopolitică.”

Așadar, Comisia se angajează, împreună cu statele membre, prin intermediul forurilor de experți corespunzătoare, pentru a iniția evaluările colective ale riscurilor pentru cele patru domenii tehnologice menționate.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Vera Jourova, Vicepreşedinte al Comisiei Europene (Copyright: European Union, 2022, Source EC – Audiovisual Service Photographer: Christophe Licoppe).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut