Alo, Bruxelles – Evaluarea politicii monetare a Băncii Centrale Europene

Mihai Pelin, 21.10.2024

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, s-a prezentat pentru prima dată în fața Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare (ECON) a noului Parlament European pentru a discuta despre evaluarea politicii monetare a BCE. Acest discurs vine la scurt timp după ce Consiliul guvernatorilor BCE a decis, în septembrie, să scadă cu 25 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit, adică rata dobânzii prin care este influențată orientarea politicii monetare.

„Acum, la începutul unui nou mandat legislativ, ne aflăm la o răscruce. Elanul politic actual trebuie transformat într-o agendă concretă cu priorități clare. Și această agendă trebuie urmată rapid cu acțiuni reale”, a spus președintele Băncii Centrale Europene. Oficialul european a subliniat trei domenii cheie în care progresul, în opinia sa, este esențial. Astfel, „în primul rând, trebuie să îmbunătățim modul în care economisim în Europa. În 2022, economiile gospodăriilor europene au depășit 1,1 trilioane EUR. Cu toate acestea, aproximativ o treime din aceste economii sunt deținute în depozite – mult mai mult decât în Statele Unite. Mobilizarea chiar și a unei mici părți din aceste fonduri și investirea lor pe piețele europene de capital ar putea contribui în mare măsură la cele peste 700 de miliarde EUR necesare anual pentru atingerea obiectivelor strategice cheie ale UE.  (…) În al doilea rând, avem nevoie de un ecosistem unic de reglementare și supraveghere care să promoveze integrarea pieței. Și în al treilea rând, ca piețele de capital din UE să fie mai atractive pentru investitori și emitenți, aceștia trebuie să obțină o amploare și o profunzime mai mare.”

Lumea se schimbă rapid, iar Europa rămâne în urmă. Diagnosticul și remediul sunt clare – UE trebuie să se unească și să abordeze provocările sale structurale pentru a-și crește competitivitatea, a adăugat Christine Lagarde. Ea a apreciat că vor fi necesare eforturi semnificative pentru a stimula reziliența economică a Europei și pentru a decarboniza economia, iar acest lucru va necesita investiții substanțiale în următorii ani, care trebuie să provină atât din surse private, cât și din surse publice.

Președintele BCE participă de patru ori pe an la un dialog cu ECON, pentru a raporta cu privire la politica monetară. BCE este principala instituție a uniunii economice și monetare și este responsabilă de politica monetară a zonei euro de la 1 ianuarie 1999. BCE împreună cu băncile centrale din statele membre ale UE alcătuiesc Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC), al cărui obiectiv principal este menținerea stabilității prețurilor.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Christine Lagarde (Copyright: © European Union 2024 – Source : EP / Photographer: Eric VIDAL).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut