Alo, Bruxelles – Drepturi consolidate pentru adulții care au nevoie de protecție și sprijin în situații transfrontaliere

Mihai Pelin, 19.06.2023

 

Comisia Europeană propune noi norme menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazurile transfrontaliere și că dreptul acestora la autonomie individuală este respectat atunci când se deplasează în UE.

Astfel, CE are intenția să implementeze noi reguli menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazuri transfrontaliere și că dreptul lor la autonomie individuală și libertatea de a face propriile alegeri în ceea ce privește persoana lor și aranjamentele viitoare care îi privesc le sunt respectate atunci când se deplasează în interiorul UE.  Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, a oferit mai multe amănunte:

„Inițiativa noastră se adresează persoanelor  care, din cauza unor deficiențe fizice sau psihologice, este posibil sa aibă nevoie de protecție juridică pentru a-și gestiona interesele personale sau financiare. De exemplu, persoanele aflate sub tutelă sau curatelă. Regulile acestea se pot aplica și persoanelor care sunt afectate de o boală cauzată de vârstă, cum ar fi Alzheimer, sau cei aflați în stare de comă. Pentru a sprijini acești adulți, autoritățile pot lua măsuri de protecție.”

Totodată, aceste propuneri vor consolida și mai mult sistemul european de justiție, prin crearea unor instrumente de cooperare care să facă posibilă sprijinirea persoanelor vulnerabile. Regulamentul ar putea introduce un set simplificat de norme care se vor aplica la nivelul UE, în special pentru a stabili care este instanța competentă, ce legi se aplică și în ce condiții ar trebui puse în aplicare, dar și cum pot coopera autoritățile.

 

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Didier Reynders (sursa foto: European Union, 2023, Copyright/ Source: EC – Audiovisual Service/Photographer: Valentine Zelev)

 

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut