Alo, Bruxelles – Dialog pentru o agricultură sustenabilă și remunerată echitabil

Clara Iancu, 18.04.2024

Comisia Europeană a fost invitată în Parlamentul European la un dialog cu tema sustenabilității agriculturii și a remunerării echitabile a fermierilor.

Eurodeputații europeni au discutat în Parlamentul European despre capacitatea fermierilor și a comunităților rurale de a face față provocărilor actuale și au invitat Comisia Europeană la o dezbatere având drept subiect sustenabilitatea agriculturii și a remunerării echitabile.

Astfel, Comisia Europeană consideră că factorii de decizie trebuie să se concentreze pe asigurarea unor standarde de viață corecte pentru fermieri și pentru comunitățile rurale, pe exploatarea oportunităților oferite de inovația tehnologică, dar și pe promovarea unui viitor prosper pentru sistemul alimentar al Uniunii Europene.

În completare, în Parlamentul European, Maroš Šefčovič, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, a vorbit despre necesitatea susținerii în continuare a fermierilor europeni pentru atingerea obiectivelor de climă și de biodiversitate ale Uniunii Europene: „Permiteți-mi să subliniez faptul că fermierii noștri continuă să fie susținuți de bugetele Uniunii Europene prin intermediul politicii agricole comune. Dar știm că acești bani, singuri, nu sunt suficienți pentru a face față schimbărilor climatice.

Să ne uităm la secetele devastatoare din Spania, la inundațiile apocaliptice din Grecia, Slovenia, Italia și din alte locuri, la incendiile forestiere care se răspândesc necontrolat. Așadar, lipsa acțiunii ar duce doar la costuri și mai mari în deceniile următoare. Astfel de dezastre pot fi prevenite doar dacă avem resurse naturale sănătoase – soluri sănătoase, apă curată și polenizatori care pot proteja producțiile și veniturile fermierilor în fața crizelor climatice și de biodiversitate.

Vicepreședintele executiv al CE a adăugat că „sarcina noastră este să-i susținem pe fermieri în această perioadă de tranziție, ajutându-i să reducă riscurile și să îmbunătățească practicile bune în agricultură. Este crucial să lucrăm cu întregul lanț alimentar, astfel încât consumatorii să poată aprecia mai bine valoarea durabilității. Fermierii noștri merită să trăiască decent, iar acest lucru se va întâmpla doar dacă lucrăm împreună pentru a atinge obiectivele de climă și biodiversitate.

Știu că viitorul agriculturii este un subiect complex, dar cred ferm că acest dialog strategic ne va ajuta, în cele din urmă, să vorbim cu o singură voce despre viitorul comun pe care ni-l dorim pentru fermieri, mediu și uniunea noastră în ansamblu.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Maroš Šefčovič, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene (Photographer: Eric VIDAL Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut