Alo, Bruxelles – Creșterea finanțării durabile în țările partenere ale UE

Mihai Pelin, 22.05.2024

Global Gateway este strategia europeană pentru stimularea conexiunilor inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și de transport, și pentru consolidarea sistemelor de sănătate, educație și cercetare din întreaga lume.

Comisia Europeană a primit recomandările finale ale Grupului de experți la nivel înalt privind extinderea finanțării durabile în țările cu venituri mici și medii (HLEG), în prezența directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

Din 2022, piețele emergente au înregistrat cele mai pronunțate ieșiri de capital vreodată. Raportul mai sus menționat oferă acțiuni concrete și inovatoare pe care Comisia le poate întreprinde pentru a mobiliza capitalul privat pentru investiții durabile în țările partenere Global Gateway. Acesta prezintă mai multe recomandări, cu accent pe stabilirea unui model de angajament strategic îmbunătățit cu țările partenere, asigurând în același timp o flexibilitate sporită în valorificarea instrumentelor de sprijin financiar extern ale UE.

Recomandările alimentează dezbaterea mai largă cu privire la modul de aglomerare a mai multor finanțări private pentru dezvoltarea durabilă în țările partenere prin modele inovatoare, într-un context de fonduri publice constrânse și limite ale finanțării concesionale. Pentru ca acest lucru să se întâmple, țările partenere trebuie să continue să lucreze la dezvoltarea ecosistemelor lor financiare și a piețelor de capital durabile.

În paralel, discuțiile în curs cu privire la mandatele băncilor multilaterale și ale instituțiilor financiare de dezvoltare vor fi, de asemenea, esențiale pentru integrarea sectorului privat. Constrângerile asupra finanțelor publice, împreună cu ratele mari ale dobânzilor la nivel mondial, fac din ce în ce mai dificilă reducerea decalajului de investiții pentru țările cu venituri mici și medii, a apreciat Kristalina Georgieva. În acest context, FMI va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a sprijini partener în dezvoltarea piețelor lor de capital, atragerea investitorilor privați și depășirea obstacolelor financiare pentru a asigura un viitor mai prosper pentru toți, a mai spus directorul general al FMI.

Totodată, directorul general al FMI a subliniat că „Global Gateway este o modalitate de a gândi în mod cuprinzător și holistic despre sprijinul pentru dezvoltare, păstrând obiectivele climatice în centrul acesteia și, foarte important, ne gândim la modalități prin care finanțarea poate fi obținută nu numai din sectorul public, ci și cel mai important din investiții private. Știm că aproximativ 2 trilioane de dolari sunt necesare pe an, până în 2030, doar pentru atenuare și că 80-90% trebuie să provină din sectorul privat. Deci, ceea ce ne-ar spune propunerile experților la nivel înalt este că este posibil să o facem.”

Astfel, Global Gateway este o strategie europeană care are drept scop să dezvolte legături inteligente, curate și sigure în sectorul digital, al energiei și al transporturilor și să consolideze sistemele de sănătate, educație și cercetare din întreaga lume. Această strategie urmărește să producă efecte capabile să genereze transformări în ceea ce privește sectorul digital, climatic și energetic, al transporturilor, al sănătății, al educației și al cercetării. Se pune accent pe investiții inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale și de mediu, în concordanță cu interesele și valorile UE: statul de drept, drepturile omului, normele și standardele internaționale.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Kristalina Georgieva (©European Union, 2024 Copyright, EC – Audiovisual Service / Photographer: Claudio Centonze).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut