Alo, Bruxelles – Coordonarea digitală a sistemelor de securitate socială în Uniunea Europeană

Daniel Onea, 20.09.2023

Comisia Europeană a propus asistență tehnică și fonduri europene pentru digitalizarea, în continuare, a procesului de coordonare a sistemelor de securitate socială din Europa.

Comisia Europeană își propune un acces mai rapid și mai simplu la serviciile de securitate socială la nivel transfrontalier, prin utilizarea instrumentelor digitale, reducând astfel sarcina administrativă pentru cetățeni și întreprinderi. În pofida inițiativelor anterioare de îmbunătățire a fluxului transfrontalier de informații în materie de securitate socială, instituțiile naționale, furnizorii de servicii medicale și inspectoratele de muncă se confruntă cu dificultăți în a accesa și a face schimb de date din cauza interoperabilității insuficiente între sistemele naționale. De asemenea, de exemplu, emiterea și verificarea documentelor de atestare a dreptului la servicii implică anumite costuri.

Valdis Dombrovskis, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, a amintit principiul liberei circulații în baza căruia toți cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a călători, lucra și trăi într-un alt stat membru. Astfel, toți cetățenii europeni trebuie să aibă aceleași beneficii pentru șomaj, sănătate, pensie când se deplasează sau se mută într-un alt stat membru.  Acesta a declarat că:

„În fiecare an înregistrăm trei milioane șase sute de mii de solicitări pentru dovedirea dreptului la protecție socială în situații transfrontaliere. Acest lucru cere timp, pentru că de multe ori sunt proceduri care impun prezența fizică și documente fizice. Această birocrație afectează milioane de cetățeni și companii. De aceea, ne propunem să lucrăm împreună alături de statele membre pentru a pune capăt acestei situații și pentru a trece la o soluție digitală.”

Comisia Europeană își dorește să accelereze punerea în aplicare a sistemului electronic de schimb de informații privind protecția socială, spune Valdis Dombrovskis,

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Valdis Dombrovskis (Copyright European Union, 2023, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut