Alo, Bruxelles – Comisia Europeană sprijină producția de semiconductori în Germania

Daniel Onea, 2.09.2024

 

Uniunea Europeană și-a propus să ajungă la 20% din producția globală de cipuri până în 2030, prin Legea europeană a cipurilor, una dintre cele mai ambițioase politici industriale ale Uniunii până în prezent. Astfel, în Germania, până în 2027, se va deschide cea mai mare astfel de fabrică de pe continent.

Comisia Europeană a aprobat recent un ajutor de stat în valoare de 5 miliarde de euro pentru construcția unei fabrici de cipuri a gigantului taiwanez TSMC în Dresda, Germania. Proiectul, estimat să coste în total 10 miliarde de euro, va asigura aprovizionarea industriei europene și a producătorilor auto cu cipuri esențiale, într-un efort de a întări reziliența Europei în fața unei eventuale crize similare celei din timpul pandemiei de COVID-19. Acesta este primul proiect din Europa al celui mai mare producător de cipuri din lume.

Ajutorul de stat acordat acestui proiect este cel mai mare aprobat până în prezent, în cadrul Actului European pentru Cipuri, și reprezintă primul proiect de acest tip în Germania. Este o situație avantajoasă pentru toți, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la ceremonia de inaugurare de la Dresda, oraș considerat drept „Silicon Saxony”, centrul industriei de cipuri din Germania.

„Sprijinim Europa ca să ajungă o putere globală în domeniul inovației. Cel mai mare producător de cipuri din lume vine pe continentul nostru și își unește forțele cu trei campioni europeni. Beneficiile se vor simți cu mult dincolo de Dresda și Saxonia.

Lucrătorii europeni vor câștiga 11.000 noi locuri de muncă. Companiile europene producătoare de cipuri vor câștiga acces la tehnologii și capacități noi de producție. Industriile europene vor beneficia de lanțuri de aprovizionare mai consolidate și de produse noi, pe măsura nevoilor. Și, în vremuri de tensiuni geopolitice tot mai mari, producătorii de cipuri din Taiwan vor beneficia de o diversificare geografică mai mare în Europa, acces mai bun la industria noastră de top, cum ar fi cea auto și la piața noastră unică.”

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat importanța accesului la semiconductori pentru Germania, considerându-l de o importanță deosebită, în timp ce ministrul Economiei, Robert Habeck, a promis că guvernul german va face tot posibilul pentru ca proiectul să fie finalizat conform planului în 2027, în pofida provocărilor bugetare.

Gigantul taiwanez TSMC a format o societate mixtă denumită European Semiconductor Manufacturing Company pentru a construi această fabrică, în colaborare cu Robert Bosch, Infineon și NXP, companii europene. Deși fabrica va produce cipuri mai puțin avansate decât cele utilizate în inteligența artificială și smartphone-uri, acestea vor fi esențiale pentru aplicațiile industriale și pentru sectorul auto, care depind de aceste tehnologii. Investiția vine în contextul în care compania taiwaneză TSMC dezvoltă proiecte similare în Statele Unite și Japonia.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Ursula von der Leyen, discurs la construirea unei fabrici de semiconductori în Germania, Dresda (©European Union, 2024 – Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Dati Bendo).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut