Alo, Bruxelles – Comisia Europeană și planurile energetice pentru iarnă

Ana-Maria Cononovici, 09.12.2024

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a prezentat problemele-cheie ale diversificării aprovizionării cu gaz din Rusia, sprijinul UE pentru consumatori și măsurile de reducere a dependenței de un singur furnizor.

Agresiunea Rusiei în Ucraina fiind în plină desfășurare și reducerile Moscovei în livrările de gaze către Europa începând să afecteze tot mai mult consumatorii și industriile europene, Comisia Europeană a conturat un plan care să ajute statele membre să treacă peste următoarele luni de iarnă. Astfel, sunt în curs de aplicare măsuri pentru a ajuta statele membre să atenueze impactul provocat de creșterea prețurilor la energie, pentru cetățeni,  în vederea sprijinirii industriilor dependente de aprovizionarea cu energie, dar și pentru a ajuta Ucraina.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a atenționat asupra faptului că deja 13 state membre nu mai beneficiază de energie rusească și că încă nu putem configura riscul real, subliniind, însă, că suntem pregătiți. Rezerva de gaz a UE este plină 88% și ne-am și diversificat rutele de furnizare.

Kadri Simson a subliniat că „Rusia a început să manipuleze piața noastră de gaze în urmă cu un an, când nu și-a mai umplut depozitele de gaz subteran deținut de reprezentanții lor. Acum un an, fluxurile de gaz din Rusia reprezentau 40% din consumul nostru, iar acum au scăzut la 9% și am înlocuit cu succes acest lucru cu alternative. Deci, un rol important l-au jucat livrările de GNL (Gaz natural lichefiat).” În primăvară, președinta CE Ursula von der Leyen, împreună cu președintele SUA, au anunțat că vom primi, pe lângă volumele existente, un plus  de 15 BCM (Miliarde de metri cubi) de GNL(Gaz natural lichefiat) din Statele Unite, a adăugat Simson. „Dar și partenerii noștri de încredere cu care avem conexiuni la conducte, Norvegia, Algeria, Azerbaidjan și-au intensificat producția și am primit și de la ei volume semnificativ mai mari.”

Și cum la începutul acestui an, Comisia a declarat că Europa va reduce sau va căuta să reducă importurile de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului, Kadri Simson, Comisarul european pentru energie, a explicat cât de mult progresăm în acest sens, sau dacă putem ajunge chiar la zero dependență:

„Pentru această trecere la zero, trebuie să continuăm cu măsurile de economisire și eficiență energetică, precum și cu creșterea surselor de energie regenerabilă, altfel fiind  imposibil să înlocuim volumele de gaze naturale pe care le primim din Rusia cu producția de la furnizori alternativi. Ne vom descurca dacă vom găsi surse regenerabile de origine autohtonă pentru a înlocui consumul de gaze naturale și avem nevoie de economii, atât economii de gaze naturale, cât și  de respectarea angajamentului statelor membre, care au convenit un obiectiv de reducere a consumului de gaze cu 15% și trebuie să ne raportăm la consumul de energie electrică la orele de vârf.”

Comisarul european pentru energie ne-a asigurat că deși există riscul ca furnizarea gazelor din Rusia să fie oprită și că nu există garanții că Rusia își va respecta angajamentele, UE este pregătită să facă faţă iernii.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Kadri Simson (Photographer: Michel CHRISTEN Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut