Clara Iancu, 07.12.2023
În multe state membre din Uniunea Europeană, o proporție relativ ridicată de agricultori are 65 de ani sau mai mult. Necesitatea reînnoirii generaționale în fermele UE este o realitate și, de aceea, subiectul a fost dezbătut și în Parlamentul European.
Așadar, în Parlamentul European s-a discutat despre reînnoirea generațională în fermele din Uniunea Europeană. Conform statisticilor din anul 2020, majoritatea administratorilor de ferme din Uniunea Europeană, adică 57,6 %, aveau cel puțin 55 de ani și doar aproximativ 12% dintre administratorii de ferme aveau sub 40 de ani.
Europarlamentarii au reamintit faptul că sprijinirea reînnoirii generațiilor în agricultură este un obiectiv al Politicii Agricole Comune pentru perioada 2023-2027, subliniind faptul că statele membre trebuie să elaboreze strategii coerente și pe termen lung pentru a promova reînnoirea generațiilor și a crește atractivitatea muncii în agricultură.
Astfel, Eurodeputatul Daniel Buda consideră că reînnoirea generațiilor în domeniul agricol european depinde de alocarea de finanțări adecvate pentru tinerii fermieri:
„Doar 26 % din populație trăiește în spațiul rural, iar tinerii fermieri reprezintă doar șase la sută. Între 2005 și 2020 au dispărut peste 37% din ferme și declinul va continua dacă nu vom veni cu soluții viabile. Agricultura este percepută adesea ca o activitate dificilă, nesigură și puțin profitabilă, ceea ce face ca tinerii să se îndrepte către alte activități. Politicile din acest domeniu trebuie să asigure în primul rând o creștere a veniturilor, care astăzi sunt mult sub media din alte sectoare, concomitent cu facilitarea accesului la terenuri, fără de care nu ai cum să faci agricultură.”
Mai mult, completează oficialul european, „zonele rurale trebuie să fie în măsură să ofere condiții de viață adecvate. Investițiile în internetul cu bandă largă, în serviciile de alimentare cu apă, în conectivitatea rutieră și asistența medicală și educație sunt indispensabile. Trebuie să fim conștienți că doar atunci când decalajul dintre urban și rural, sub toate aspectele, va fi eliminat, vom putea vorbi cu adevărat despre schimbul generațional, iar acest lucru înseamnă să avem finanțări adecvate, în primul rând pentru tinerii fermieri.”
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Daniel Buda (Copyright: © European Union 2022 – Source : EP / Fred MARVAUX)
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.