Alo, Bruxelles – Comisia aprobă sprijinirea microelectronicii și a tehnologiilor comunicațiilor

Ana-Maria Cononovici, 21.06.2023

 

Comisia Europeană a aprobat un sprijin public de până la 8,1 miliarde EUR, pentru un proiect important de interes european comun în domeniile microelectronică și tehnologiile comunicațiilor. Acesta va veni din partea a paisprezece state membre UE.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat:

„Este un proiect important, de interes european, care a fost aprobat în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat (IPCEI) pentru a sprijini cercetarea, inovarea și prima implementare industrială a microelectronicii și a tehnologiilor de comunicații de-a lungul lanțului valoric. Microcipurile sunt rădăcina sănătății industriale din Europa. Tranziția verde și cea digitală cer soluții noi și avansate. Și de aceea trebuie să investim în realizarea de cercetări europene în domeniul cipurilor și a dezvoltării de capacități de producție. Avem nevoie de pionieri în domeniu, pentru a dezvolta soluții eficiente industrial.”

Proiectul a fost pregătit în comun de paisprezece state membre: Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Spania. Astfel, 56 de întreprinderi, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi nou înființate, vor pune în aplicare 68 de proiecte. Aceste proiecte fac parte din ecosistemul mai larg al IPCEI ME/CT, care implică peste 30 de participanți asociați, inclusiv universități, organizații de cercetare și companii situate în alte cinci state membre ale UE (Belgia, Ungaria, Letonia, Portugalia și Slovenia) și Norvegia.

Acțiunea are ca scop să permită transformarea digitală și ecologică prin  crearea de soluții inovatoare în domeniul microelectronicii și al comunicațiilor și dezvoltarea de sisteme electronice și metode de fabricație eficiente din punct de vedere energetic și care să economisească resursele.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager (sursa foto: © European Union, 2022 Source: EC Photographer: Nicolas Peeters).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus

Sari la conținut