Alo, Bruxelles – Combaterea inegalităților salariale de gen

Clara Iancu, 12.12.2024

 

Uniunea Europeană atrage atenția asupra nevoii urgente de a combate disparitățile salariale de gen. Câștigurile brute pe oră ale femeilor sunt, în medie, cu 12,7% mai mici decât cele ale bărbaților.

Astfel, în Parlamentul European a avut loc o dezbatere despre nevoia urgentă de a combate disparitățile salariale de gen. Comisia Europeană a prezentat poziția sa în legătură cu acest subiect, subliniind faptul că diferența salarială de gen are multiple cauze, printre care se numără discriminarea și prejudecățile din sistemele de salarizare.

Noua legislație europeană privind transparența salarială a fost concepută pentru a promova echitatea și corectitudinea. Aceasta urmărește să le ofere angajaților acces la informațiile necesare pentru a-și apăra drepturile. În același timp, va încuraja companiile să ia măsuri pentru a corecta subevaluarea muncii femeilor și pentru a combate discriminarea sistemică în salarizare.

Helena Dalli, Comisarul european pentru egalitate, a vorbit despre Directiva privind Transparența Salarială:

 

„Subliniez că egalitatea salarială nu înseamnă doar plata egală pentru femeile și bărbații care desfășoară aceeași activitate. Este, de asemenea, vorba despre plata egală pentru muncă ce pare diferită, dar care necesită, de fapt, competențe, eforturi și responsabilități comparabile și, prin urmare, are aceeași valoare.

 

Așadar, vom depune eforturi suplimentare pentru a sprijini aplicarea corectă a principiului egalității salariale între femei și bărbați pentru muncă de valoare egală în statele membre. Acest principiu este inclus în Tratatul nostru de 67 de ani, însă, după cum știți, nu a fost eficient în practică. Directiva privind Transparența Salarială schimbă acest lucru, oferind instrumente, mecanisme și obligații pentru a aborda discrepanțele persistente. Susținem dezvoltarea de instrumente și metodologii pentru angajatori, care să le permită să detecteze și să corecteze diferențele salariale de gen nejustificate. O metodologie solidă pentru compararea locurilor de muncă de valoare egală va fi esențială.

Pentru a sprijini acest demers, Institutul European pentru Egalitatea de Gen dezvoltă un ghid pas cu pas privind evaluarea și clasificarea locurilor de muncă în mod neutru din punct de vedere al genului, care va fi disponibil online la începutul anului 2026.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Helena Dalli, Comisarul european pentru egalitate (Photographer: Michel CHRISTEN, Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut