Alo, Bruxelles – Combaterea finanțării terorismului

Mihai Pelin, 11.10.2023

Europol colaborează direct cu companii private în lupta împotriva finanțării terorismului și sprijină investigațiile statelor membre prin centrul său de criminalitate cibernetică.

Riscul spălării banilor, precum și cel de finanțare a terorismului reprezintă o preocupare majoră pentru sistemul financiar al Uniunii Europene și pentru securitatea cetățenilor săi. În UE sunt în vigoare în acest moment norme stricte în materie de combatere a spălării banilor. Acestea îngreunează ascunderea fondurilor ilegale prin societăți fictive și consolidează controalele în țările terțe, cu grad ridicat de risc. Normele consolidează, de asemenea, rolul autorităților de supraveghere financiară și îmbunătățesc accesul la informații și schimbul acestora. Cu toate acestea, legislația trebuie să se adapteze în permanență, cu scopul de a face față riscurilor generate de inovarea tehnologică – cum ar fi: monedele virtuale, creșterea integrării fluxurilor financiare pe piața internă, dimensiunea mondială a organizațiilor teroriste sau ingeniozitatea infractorilor pentru a exploata lacunele din sistem.

Identificarea și înlăturarea surselor de finanțare ale teroriștilor previne atacurile și salvează vieți, a apreciat, recent, Comisarul  pentru afaceri interne,  Ylva Johansson. Oficialul european a oferit mai multe amănunte despre lupta împotriva alocării de fonduri către organizațiile teroriste: „Pentru a combate finanțarea terorismului trebuie să facem mai multe lucruri. Trebuie să ne asigurăm că există capacitatea de a investiga. Ceea ce înseamnă pregătirea oamenilor în sectorul privat, dar și în unitățile de informații financiare, poliție și autorități judiciare.(…) Trebuie să lucrăm cu parteneri de pe tot globul. Și trebuie să învățăm cum să lucrăm cu toate părțile implicate, inclusiv cu serviciile de informații, Europol și Interpol. Colaboram cu mult succes cu Statele Unite, în programul de urmărire a finanțării terorismului, de mai bine de treisprezece ani. Într-o perioadă de trei ani, acest lucru ne-a adus aproape 60.000 de piste pentru investigații în statele membre și Europol, oferind astfel informații-cheie despre „donatorii” terorii. Așa cum s-a întâmplat și în cazul atacului de la Viena din 2020, în care un trăgător a ucis cinci persoane. Trezoreria SUA a furnizat aproape 240 de indicii, determinând investigații asupra organizațiilor non-profit suspectate că sprijină Hamas.”

Comisarul european a adăugat că Europol are un nou mandat, care îi permite să colaboreze direct și cu instituții private. Și acest lucru va deschide multe oportunități. Europol sprijină, de asemenea, în mod direct, investigațiile statelor membre, prin centrul său de criminalitate cibernetică. Din 2017, UE a finanțat proiecte de combatere a finanțării terorismului cu peste 7 milioane de euro din fondurile de securitate.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson (Copyright European Union, 2022, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Perdu Alicia)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut