Alo, Bruxelles? – “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, nominalizat la Premiul LUX al publicului european

Corina Sabău, 01.02.2021

Pelicula “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnată drept cel mai bun documentar al anului 2020 la Premiile Academiei Europene de Film. Două filme românești fuseseră nominalizate la această categorie, celălalt fiind „Acasă, My Home”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc. “

Filmul „colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, este și propunerea României la Premiile Oscar 2021, pentru secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Produs de Alexander Nanau Production în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, “colectiv” este un documentar observațional care pornește de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, unde în seara de 30 octombrie 2015 a izbucnit un puternic incendiu în urma căruia au murit 65 de persoane. Filmul “colectiv” urmărește evenimentele primului an de la tragedie și se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul. Cele 18 filme nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film au fost sprijinite prin programul Europa Creativă MEDIA.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Ștefan Turcu, şeful Biroului de Presă al Reprezentanței Comisiei Europene în România (sursa foto: facebook.com/Ştefan Turcu)

Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut