Alo, Bruxelles – Către o impozitare unitară în UE

Ana-Maria Cononovici, 05.07.2023

Comisia Europeană a propus noi reguli pentru impozitarea investitorilor. Este vorba de procedura de „reținere la sursă”, concept care se referă, de exemplu, la situația în care un investitor, rezident într-un stat membru al UE, este obligat să plătească impozit pe dobânzile sau dividendele câștigate într-o altă țară a UE. Acesta este, adesea, cazul investitorilor transfrontalieri. Pentru a evita dubla impozitare, multe state membre ale Uniunii au semnat tratate de dublă impunere, evitând astfel ca aceeași persoană fizică sau societate să fie impozitată de două ori. Aceste tratate permit unui investitor transfrontalier să depună o cerere de rambursare pentru orice impozit în exces plătit     într-un alt stat membru.

Această nouă inițiativă a Comisiei Europene va promova o impozitare echitabilă, va combate frauda fiscală și va sprijini investițiile transfrontaliere în întreaga UE. Odată adoptată de statele membre, propunerea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2027.

Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru economie a declarat, în acest context, că “este o propunere importantă, ce va face procedurile de impozitare mai rapide, fiind mai eficiente pentru investitori, intermediari și administrațiile fiscale. Această propunere are ca scop atingerea unui nou nivel de corectitudine și transparență în taxarea din Europa.

Reținerea la sursă va stimula investițiile transfrontaliere și va ajuta la combaterea abuzului fiscal. Ceea ce ar putea fi dificil este că aceste proceduri de rambursare sunt adesea lungi, costisitoare și greoaie, provocând frustrare investitorilor și descurajând investițiile transfrontaliere în UE. În prezent, procedurile de reținere la sursă aplicate în fiecare stat membru sunt diferite.

Un certificat de rezidență fiscală digitală comună în UE va face ca procedurile de reducere a impozitului la sursă să fie mai rapide și mai eficiente. În prezent, majoritatea statelor membre se bazează în continuare pe proceduri pe hârtie.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, © European Union, 2022, Source EC / Bogdan Hoyaux)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut