Florin Orban, 16.12.2024
La nivel european, prețurile la energie trebuie să scadă, inclusiv pentru companiile mici și mijlocii și pentru industrie, în general, iar pentru asta este nevoie de o reglementare strategică, a pieței europene a energiei, pe termen lung, crede eurodeputatul german Martin Schirdewan.
Liberalizarea prețurilor la gaze și energie electrică s-a dovedit, într-o oarecare măsură, o măsură greu de aplicat. Creșterile de prețuri din ultima vreme, pe care experții le pun pe seama războiului din Ucraina și a hotărârii Uniunii Europene de a reduce la maxim importurile de gaze din Rusia, au impus nevoia de plafonare a prețurilor.
Martin Schirdewan, eurodeputat german și co-președinte al Grupului Stângii din Parlamentul European a subliniat că „unul din zece europeni nu-și poate încălzi suficient locuința. Vine iarna. Trebuie să ne așteptăm să crească din nou prețurile. Avem nevoie de reglementări de stat în locul creșterii prețurilor care este inerentă în sistemul pieței energetice europene.
Ultima Comisie von der Leyen a promis îmbunătățiri în acest domeniu Trebuie spus că sistemul actual a eșuat, piața energiei a eșuat și avem nevoie de mai multă reglementări de stat, dar mai presus de toate, avem nevoie de o reglementare strategică a acestei piețe, pe termen lung.
Trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt aprovizionați cu energie. Pentru a face acest lucru, prețurile la energie trebuie să scadă, inclusiv pentru companiile mici și mijlocii și pentru industrie.
Avem nevoie de un impozit pe profitul în exces astfel încât cei care fac avere din această situație de criză să-și plătească partea în mod echitabil. Și, mai presus de toate, avem nevoie de investiții, investiții masive în energii regenerabile şi în independența energetică a Europei”.
Între timp însă, apar noi şi noi cazuri de practici înșelătoarea pe piața gazelor şi energiei, care pun consumatorii în situații adesea de nesuportat.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Martin Schirdewan (Photographer: Fred MARVAUX Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.