Alo, Bruxelles – Cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități

Mihai Pelin, 15.09.2023

Comisia Europeană propune cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități valabile în toate statele membre.

Aceasta a prezentat o propunere legislativă care va facilita accesul la dreptul persoanelor cu dizabilități la libera circulație, garantând că aceste persoane pot avea acces, în condiții de egalitate, la condiții speciale, la tratament preferențial și la drepturi de parcare atunci când vizitează un alt stat membru.

Propunerea introduce un card pentru dizabilitate standardizat și consolidează actualul card european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Ambele carduri vor fi recunoscute pe întreg teritoriul UE. Atunci când statutul de persoană cu dizabilități nu este recunoscut în străinătate, aceste persoane nu pot avea acces la condiții speciale și la tratament preferențial, ca de exemplu accesul liber și/sau prioritar, tarife reduse sau asistență personală, atunci când vizitează alte state membre. De aceea, Comisia propune crearea acestui card, oferind acces egal la condiții speciale și tratament preferențial în serviciile publice și private, inclusiv, de exemplu, la transport, evenimente culturale, muzee, centre de agrement și sportive sau parcuri de distracții.

Pentru multe persoane cu dizabilități, transportul cu autoturismul privat rămâne cea mai bună sau, de fapt, singura posibilitate pentru a călători sau a se deplasa în mod independent. Îmbunătățirile propuse pentru actualul card european de parcare vor permite persoanelor cu dizabilități să aibă acces la aceleași drepturi de parcare disponibile în alt stat membru.

Directiva propusă va impune statelor membre să furnizeze cardurile atât în versiune fizică, cât și în versiune digitală. Pentru a garanta conformitatea, statele membre trebuie să se asigure că persoanele cu dizabilități, organizațiile lor reprezentative și organismele publice relevante pot lua măsuri în temeiul legislației naționale, dacă este necesar. După transpunerea directivei în dreptul intern, statelor membre li se solicită să impună amenzi și măsuri coercitive în cazul unor eventuale încălcări.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Cardul european pentru dizabilitate şi cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități (Sursa: ec.europa.eu)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut