Alo, Bruxelles – Calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa

Clara Iancu, 02.11.2023

Parlamentul European a votat Directiva privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

Comisia Europeană a venit în fața Parlamentului European cu o propunere care vizează îmbunătățirea calității aerului în Uniunea Europeană. Această recomandare  prevede standarde ambițioase, dar realizabile, privind calitatea aerului, conservarea și îmbunătățirea fiabilității rețelei de monitorizare a aerului în UE, furnizarea de informații mai bune și armonizate pentru cetățeni, dar și, totodată, instituirea unui nou drept pentru cetățeni de a cere compensații pentru sănătatea afectată de poluare.

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță a explicat cât de necesară este legislația europeană în domeniul calității aerului, arătând că „aerul curat este un drept.  (…) Prin legea europeană pe care o votăm, vrem să obligăm statele să își protejeze cetățenii, să măsoare calitatea aerului și, dacă există depășiri, să ia măsuri, să îi pedepsească pe cei vinovați.” Așadar, continuă oficialul european, „am creat dreptul pentru cetățeni de a merge în instanță pentru prima oară în istoria Uniunii Europene. Este fenomenal. Dar am creat, și mai important, posibilitatea de a crea despăgubiri pentru cetățeni. (…) Merităm un aer european curat cu toții.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Nicolae Ștefănuță (Copyright:© European Union 2022 – Source : EP /Emilie GOMEZ).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut