Ana-Maria Cononovici, 08.11.2023
Luna Europeană a Securității Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM) este o campanie anuală a Uniunii Europene, coordonată de Agenția UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și este dedicată promovării securității cibernetice în rândul cetățenilor, organizațiilor și furnizării de informații actualizate privind securitatea digitală prin sensibilizare și schimbul de bune practici.
În fiecare an, pe tot parcursul lunii octombrie, au loc sute de activități în întreaga Europă, inclusiv conferințe, ateliere de lucru, cursuri de formare, seminare online, prezentări, chestionare online și multe altele, cu scopul de a oferi cetățenilor resurse pentru a afla mai multe despre protecția online.
Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă cu domeniul Valori și Transparență și pentru o Europa potrivită pentru era digitală, face o analiză a ceea ce este internetul azi, față de ceea ce s-ar dori să fie.
Astfel, vicepreședintele Comisiei Europene, cu ocazia Întâlnirii Forumului de Guvernare a Internetului (IGF), la Kyoto, Japonia, a declarat că „ne-am adunat pentru a ne reitera angajamentul pentru un internet global, deschis, incluziv și sigur. Dorim un internet accesibil tuturor, unul ce ne face mai puternici, nu unul care ne slăbește democrația. Dorim să îi îmbunătățim performanța și structura, astfel încât să poată asigura ceea ce a fost menit dintru început să facă: să conecteze oamenii și să contribuie la dezvoltarea socială. Tensiunile apărute între factorii implicați în transformarea digitală amenință internetul deschis și global de care ne bucurăm astăzi. Să nu ne concentrăm pe diferențe, ci pe ceea ce susținem mutual și pe viitorul unui internet așa cum aspirăm să îl avem. Pentru că noi considerăm că internetul trebuie să fie o zonă fără discriminare, ancorat în demnitate și integritate, la care toată lumea are acces universal.”
Tema summit-ului fiind „Internetul pe care îl dorim – Împuternicirea tuturor oamenilor”, au fost abordate probleme și provocări actuale în domeniul internetului deschis, drepturilor omului, luptei împotriva dezinformării, dar și guvernarea datelor, lumile virtuale, securitatea cibernetică, transformarea digitală și inteligența artificială (IA), cu un accent deosebit pe inteligența artificială generativă.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene (Copyright European Union, 2022, Source: EC – Audiovisual Service Photographer: Christophe Licoppe).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.