Corina Cristea,17.06.2024
În prezent, Comisia Europeană (CE) acordă aproape 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte, care vor produce peste 1,5 milioane de tone de hidrogen regenerabil în Europa. Acest hidrogen va fi utilizat pentru decarbonizarea industriilor europene.
Astfel, Banca Europeană pentru Hidrogen a fost prezentată de președinta CE, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene din 2022, ca sursă de sprijin pentru producția internă de hidrogen a UE și pentru importurile de hidrogen din surse regenerabile de la partenerii internaționali. Scopul este acela de a debloca investițiile private în cadrul Uniunii, dar și în țările terțe, prin abordarea provocărilor și a nevoilor sporite în materie de investiții și prin conectarea viitoarei oferte de hidrogen din surse regenerabile cu cererea din partea consumatorilor. Toate acestea în condițiile în care hidrogenul din surse regenerabile joacă un rol esențial în viitorul mix energetic al Europei, în special pentru decarbonizarea industriei grele și a anumitor sectoare ale transporturilor, înlocuind combustibilii fosili.
Prin facilitarea unei implementări rapide a tehnologiilor inovatoare pe bază de hidrogen, licitația-pilot lansată de Comisia Europeană în noiembrie anul trecut contribuie la obiectivul planului REPowerEU, acela de a produce 10 milioane de tone de hidrogen pe plan intern până în 2030.
Recent, purtătorul de cuvânt pentru energie al executivului comunitar, Tim McPhie, a anunțat:
„Comisia acordă aproape 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte europene, care vor produce peste 1,5 milioane de tone de hidrogen regenerabil în Europa. Acest hidrogen va fi utilizat pentru decarbonizarea industriilor europene, inclusiv cele privind oțelul, substanțele chimice, îngrășămintele și transportul maritim. Câștigătorii vor primi o subvenție care acoperă diferența de cost dintre producerea de hidrogen regenerabil în Europa și prețul actual de piață pentru vânzarea acestuia. Licitația a fost suprasubscrisă masiv, cu 132 de oferte depuse, astfel încât încurajăm ofertanții care nu au câștigat să încerce din nou la a doua licitație, pe care o vom lansa la sfârșitul acestui an. De asemenea, încurajăm statele membre să utilizeze licitațiile ca platformă de servicii, ceea ce le permite să ofere finanțare națională pentru proiecte prin care au solicitat, dar nu au primit fonduri comunitare în cadrul acestor licitații.”
Totodată, purtătorul de cuvânt a anunțat și deschiderea unei noi cereri/runde de finanțare pentru energie curată, în cadrul Mecanismului Conectarea Europei. Comisia pune la dispoziție 850 de milioane de euro pentru proiecte aflate pe noua listă de proiecte de interes comun și proiecte de interes reciproc, a precizat Tim McPhie. Aceste fonduri vor oferi cofinanțare pentru infrastructura de energie curată, inclusiv pentru rețelele electrice, hidrogen, respectiv captarea și stocarea carbonului.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Tim McPhie (Sursa: Captură video – site European Commission)
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.