Corina Cristea, 24.05.2023
Academia de competențe în domeniul securității cibernetice, prezentată de Bruxelles, va reuni diverse inițiative care vizează promovarea competențelor în domeniu și le va pune la dispoziție pe o platformă online.
În cadrul Uniunii Europene de Securitate, Bruxellesul s-a angajat să se asigure că toți cetățenii și întreprinderile europene sunt bine protejate, atât online, cât și offline, și să promoveze un spațiu cibernetic deschis, sigur și stabil. Amploarea, frecvența și impactul tot mai mare al incidentelor de securitate cibernetică reprezintă, însă, o amenințare majoră la adresa funcționării rețelelor și a sistemelor de informații pentru piața unică europeană. De aceea, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Actul UE de solidaritate cibernetică, cu scopul de a detecta, de a se pregăti și de a răspunde mai bine incidentelor de securitate cibernetică semnificative sau la scară largă, Cum? Prin crearea unui Scut european de securitate cibernetică și a unui mecanism cuprinzător de urgență cibernetică. Comisia a prezentat, de asemenea, o Academie de competențe în domeniul securității cibernetice, ca parte a Anului european al competențelor 2023. Aceasta va asigura o abordare mai coordonată în vederea reducerii decalajului de talente în domeniul securității cibernetice – o condiție prealabilă pentru creșterea rezilienței Europei. Academia va reuni diverse inițiative existente care vizează promovarea competențelor în domeniul securității cibernetice și le va pune la dispoziție pe o platformă online.
Margaritis Schinas, vicepreședinte executiv pentru promovarea stilului de viață european:
„Această academie de competențe în domeniul securității cibernetice nu va fi o structură birocratică greoaie, nu va fi o școala, nici un campus. Va fi un hub, un singur punct de intrare, o placă turnantă, care va asigura multe lucruri diferite care sunt necesare pentru a atrage competențe de securitate cibernetică.”
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Margaritis Schinas, foto: European Union, 2022 Copyright Source: EC – Audiovisual Service/ Photographer Jennifer Jaquemart.
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.